statefurniture.com.ua

Інформаційний блог

Бензопила: 365 днів експлуатації без заміни ланцюга. Як це можливо

Сьогодні ми поговоримо про одну із найважливіших тем для лісорубів та садівників – як правильно натягувати ланцюг на бензопилі. Але що якщо ми скажемо, що є спосіб не змінювати ланцюг бензопили більше року, навіть при щоденній експлуатації? Неймовірно, чи не так? Однак це можливо завдяки правильній натяжці ланцюга. Давайте розберемося разом, як це робиться.

Перше і найважливіше правило – ланцюг перед натяжкою обов’язково потрібно нагострити. Наточення ланцюга це дуже важливий процес, який допомагає зберегти ріжучі властивості ланцюга та збільшити термін його служби. Наточення ланцюга слід проводити періодично, оскільки термін використання одного ланцюга становить не більше 5-6 годин активної роботи бензопили. Крім того, для наточення ланцюга потрібно використовувати спеціальне обладнання або звернутися до сервісного центру.

Бензопила: 365 днів експлуатації без заміни ланцюга. Як це можливо

Правильно вибирайте ріжучу гарнітуру та стежте за її станом. Якщо спочатку була правильно обрана ріжуча гарнітура, але результат виконаної роботи все одно вас не влаштовував, то швидше за все проблема в тупому ланцюзі. У цьому випадку ланцюг потрібно обов’язково нагострити.

Не варто забувати, що якісну роботу вашої бензопили залежить не тільки від потужності двигуна та кількості обертів, а й від стану ріжучої гарнітури та ланцюга. Навіть найпотужніша пила нічого не зможе розпиляти тупим ланцюгом.

Як правильно закручувати гвинт натяжки ланцюга бензопили

Особливістю правильного загвинчування гвинта натяжки ланцюга є те, що ланцюг не повинен провисати на шині. Щоб переконатися у правильному натягу ланцюга, потрібно тримати його за центр і відтягнути. Якщо при цьому ви побачите максимум три хвостовики, то ви все зробили правильно.

Найчастіше допускається помилка, яка полягає в тому, що ланцюг перетягується. Якщо хвостовики не видно, то ланцюг перетягнутий, а якщо більше трьох хвостовиків, то потрібно натягнути ще трохи, доки не досягнете необхідного стану. Одним з головних принципів правильного натягу ланцюга є прагнення оптимального значення, яке не повинно бути ні надто маленьким, ні надто великим.

Хочу поділитися з вами історією про те, як один пильщик припустився грубої помилки, закрутивши гвинт натяжки ланцюга занадто сильно. Він розпиляв щось, заглушив бензопилу і виявив, що ланцюг трохи провис. Замість того, щоб перенатягувати ланцюг, як це часто роблять, він повинен був ще раз перевірити правильність натягу і привести його у відповідність до необхідних значень.

Бензопила: 365 днів експлуатації без заміни ланцюга. Як це можливо

Якої помилки припускаються найчастіше

Під час розпилу ланцюг нагрівається, тому при вимкненні бензопили ланцюг провисне через підвищення температури. Тут важливо запам’ятати, що не потрібно натягувати ланцюг у проміжках між розпилом, тому що в цьому випадку почне грітися шина, внаслідок чого ланцюг повернеться до початкового положення.

Однак, якщо ви все ж таки вирішили натягнути ланцюг, це потрібно робити тільки в тому випадку, якщо інструмент абсолютно холодний. Натяжка ланцюга на гарячій бензопилі може зіпсувати сам ланцюг, шину та зірочку. Саме тому рекомендую проводити цю процедуру тільки після того, як бензопила повністю охолоне.

Крім того, якщо ви плануєте тривале зберігання бензопили, важливо правильно підготувати її до цього. Наприклад, перед тим, як відправити бензопилу на зберігання в сарай, я раджу загорнути ланцюг і шину в ганчірку, просочену машинним маслом. Це допоможе зберегти інструмент у хорошому стані на довгий час та захистить його від зайвої вологи та пилу.

Натяжка ланцюга бензопили – це важлива процедура, яку потрібно проводити зі знанням справи та з використанням спеціального обладнання. Слідкуйте за станом вашого ланцюга, проводьте його регулярну наточку і ви будете задоволені результатом роботи своєї бензопили. Успіхів вам у вашій садівницькій діяльності!

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *